Top 9 # Cá Kho Tộ Chay Xem Nhiều Nhất, Mới Nhất 3/2023 # Top Trend | Fcbarcelonavn.com

Bếp Chay Thanh Nhẹ: Cá Chay Kho Tộ

To kick off this special month of the year (World Vegetarian Awareness Month & Vegan Month of Food) when participating vegans around the world think vegan, write vegan, breathe vegan, eat vegan, and love vegan, we at Vegan Việt Nam would like to start with an authentic Vietnamese dish. It probably does not get more Vietnamese than this: claypot vegan “fish” (cá chay kho tộ). Chay, as fans of Vietnamese culture know, means vegan. Cá chay is vegan “fish”. Kho is another word for braise or stew. Tộ is the clay pot, which is what gives the dish its distinctive name.

Vegan fish can be found in the frozen section in the supermarket. In a clay pot, sauté 2 tablespoons of chopped onion in 2 tablespoons of cooking oil (this step is optional if you don’t consume onion). Add 2 slices of vegan fish (cut in halves, making a total of 4 pieces). Fry for about 1 minute to obtain a firmer texture (firm but not hard).

In a small bowl, mix 2 tablespoons of sugar, 2 tablespoons of light/reduced sodium soy sauce (we use the kind made in Japan), and 1 tablespoon of Maggi seasoning sauce (made in Europe). Stir well, then pour the mixture on top of the vegan fish, which should immediately turn into a beautiful caramel-like color. Lower the heat and cook until all is uniformly golden brown (it should take less than 5 minutes).

Add slices of half a red chili pepper and 2 tablespoons of chopped cilantro (or spring onion,if you’d like). Sprinkle ground black pepper on top. Turn off stove. Serve hot with steamed rice. This dish is usally accompanied by canh chua (sour soup).

Thank you for being vegan today and every day! Peace and joy always.

Cá chay kho tộHồng Hương / Việt Nam Ăn Chay

Cho 1-2 phần ăn

Nguyên liệu:

2 lát cá chay (mua ở hàng đông lạnh), cắt làm đôi, thành 4 khúc

Hành tây băm nhỏ, chừng 2 muỗng canh (tùy thích)

Ớt đỏ, thái nhỏ

Ngò (hoặc hành lá) thái nhỏ

Gia vị: nước tương nhạt, Maggi, đường, tiêu

Thực hiện:

Phi 2 muỗng canh hành trong tộ với 2 muỗng canh dầu ăn.

Cho 4 khúc cá chay vào, chiên chừng 1 phút cho săn lại.

Trong 1 chén nhỏ, khuấy đều: 2 muỗng canh đường, 2 muỗng canh nước tương nhạt, 1 muỗng canh Maggi.

Cho vào nồi, cá chay sẽ chuyển sang màu nâu vàng rất đẹp.

Bớt lửa, nấu thêm vài phút cho đến khi nồi kho tộ thấm đều.

Cho vài lát ớt và 2 muỗng canh ngò (hoặc hành lá) thái nhỏ lên trên. Rắc tí tiêu đen.

Tắt lửa. Dọn ăn với cơm nóng.

http://www.vietnamanchay.com/2011/10/bep-chay-thanh-nhe-ca-chay-kho-to.html

Làm Cá Trắm Kho Quả Chay Hải Phòng

Làm cá trắm kho quả chay Hải Phòng

Quả chay là quả gì? Tác dụng của quả và lá chay bạn nên biết:

– Chay là loại quả không phổ biến lắm hiện nay, cây ra hoa vào cuối xuân – khoảng tháng 3, tháng 4, Quả mọc thành chùm xinh xắn, mịn màng lông tơ, đến cuối hè thì trái chín vàng ươm, có năm chay cho quả hai lần, còn gọi là chay chiêm. Chay thân gỗ, rất dễ đậu quả, mỗi mùa chay, cả cây trĩu trịt. Trái chay nếp ăn ngọt ngọt chua chua rất ngon.– Cây chay được trồng để lấy vỏ cốt để ăn trầu. Vỏ chay khô có vị chát. Rễ chay cũng cùng một công dụng. Quả chay có thể ăn được, có khi dùng nấu canh chua. Quả và rễ còn có thể dùng để làm thuốc, có thể ăn tươi hoặc phơi khô dùng dần. Quả chay chín để ăn tươi hoặc nấu canh chua, hoặc khi quả còn ương (sắp chín), bổ ra, phơi khô, hoặc sấy khô, để dùng dần. Cũng có thể dùng 5 – 7 quả đem ép lấy dịch uống tươi. Quả chay có vị chua, tính bình, có tác dụng kích thích tiêu hóa và một số tác dụng như sau:

+ Trị bệnh tê thấp, đau lưng, mỏi gối: lá và rễ chay, mỗi thứ 30g, thổ phục linh 15g, thiên niên kiện 12g. Sắc uống ngày một thang, chia 2 lần trước bữa ăn 2 giờ.

+ Đau răng, lợi: rễ chay 40g, sắc đặc, ngậm nhiều lần trong ngày.

Nguyên liệu để làm cá trắm kho quả chay:

– 600gr cá trắm

– 100gr thịt ba chỉ

– 2 quả cà chua

– ớt, gừng, hành khô

– bột canh, mỳ chính, mắm mặn, đường

Bước 1: Cá làm sạch, móc hết màng đen, ướp với 1/2 thìa cà phê bột canh, sau đó chiên sơ. Thịt ba chỉ rửa sạch thái miếng vừa.

Bước 2: Rửa sạch cà chua, chay, gừng, ớt. Thái miếng cà chua lót dưới đáy nồi cho cá lên trên tiếp đến cho chay đã thái miếng, gừng hành khô đập dập, thịt ba chỉ, quả ớt, mắm, bột canh, mì chính.Bước 3: Dùng đường chưng thành nước màu đổ vào nồi cá, cho nước ngang mặt cá, đun to lửa cho sôi, sau đó cho nhỏ lửa đun 15 phút. Tắt bếp sau đó lại đun tiếp 15 phút, lập lại như vậy khoảng 4 lần cá đã mềm, nước gần cạn hết là đã hoàn thành. Cá nguyên miếng chắc vì quả chay có nhựa, nhưng thịt cá mềm lại vì có vị chua của quả chay. Dùng nóng với cơm sẽ tốn cơm lắm ạ!

Cá Kho Tộ (Vietnamese Braised Fish)

For a crunchy seafood version, try our Tôm Rim (Vietnamese Caramelized Shrimp)!

A Vietnamese family’s comfort food

You may be surprised to know that when Vietnamese families go out for dinner, the dishes ordered aren’t too different to those eaten at home. A typical night out would look something like this: bubbling Cá Kho Tộ served smoking hot in a claypot along with Canh Chua (Sweet and Sour Soup), white rice and a few vegetable side dishes.

Sounds rather simple, right?

The Chinese in me (who often enjoys restaurant food we don’t make at home) was always confused by this.

But as I watch the fish steaks in my Cá Kho Tộ slowly caramelizing away and thickening into that glorious sweet savory sauce, I can finally understand why:

You can’t go wrong with hearty, wholesome comfort food.

Not to mention, this recipe is ridiculously easy to whip up for weeknight dinners and can be made with any of your favorite fish.

Our secret is to keep it braising low and slow so that it’s super tender and fragrant. This helps the natural juices infuse into the sauce for the best sticky flavor bomb to pour all over your rice!

Why this recipe works

The fish steaks are marinated in aromatics and sauces for an iconic Vietnamese flavor profile.

Coconut water is used for the braising, which results in a gorgeous gentle sweetness.

Our family’s Cá Kho Tộ is cooked low and slow to achieve a juicy fall-apart fish.

What you’ll need

For the marinade

About the spice

The amount of chili you use is entirely up to personal preference, and you can leave it out entirely if you like. Some families like to have it cut up and add in during the braising while others like to keep it whole.

The longer you leave it in there, the spicier it will be. If you prefer it less spicy, put it in towards the end of the braising or just as a garnish.

For the caramel

About the sugar

We prefer using brown sugar varieties like palm sugar for a richer color and flavor. However, any that you have on hand will work so long as it’s adjusted to taste.

How to make this recipe

Combine the fish with the sugar, chicken bouillon powder, pepper, fish sauce and oil as well as half of the garlic and red shallots. Let it marinate for a minimum of 20 minutes.

To make the caramel, heat up a claypot on low heat and add the oil and sugar in. Let it brown and stir in the remaining aromatics for 10 seconds.

Note: Work VERY quickly with the sugar because it will burn if left on the heat for too long.

Pour in the coconut water and turn the heat up to high.

Add the fish in and let it simmer for 30 seconds, then gently flip it over to coat the sauce on the other side. Pour the remaining marinade over it.

Let the fish braise on a low-medium heat for 1 hour or until soft with the lid partially on. The sauce should be slightly thick and sticky when it’s done. If you plan to add chili, you can put it in now.

Tip: Scoop the sauce onto the fish every 15 minutes to make sure every part is covered.

Garnish with spring onions and serve immediately with hot rice!

FAQs

Which fish should I use?

Cá Kho Tộ is commonly made using catfish, but Grandma has used other types before. Really, any fish that has few bones and lots of meaty flesh (such as salmon, barramundi, basa, cod or sea bass) is ideal for this recipe.It’s also delicious when there’s a generous amount of fat as it melts in your mouth after braising.

What’s the best fish sauce brand to use for Cá Kho Tộ?

We used Squid Brand Fish Sauce for this recipe because that’s what we had on hand, but there are many other varieties including Red Boat and Son Fish Sauce. Each will have their own unique flavor profiles so make sure to season to taste.

What can I use if I don’t have a claypot?

Sometimes Grandma will use a large saucepan with a flat bottom, but skillets and pots will work just as well so long as they have a straight base for the ingredients to lay on.

Tips for the best results

Use coconut water. As with any Vietnamese braising recipe (like our family’s Thịt Kho), coconut water adds a subtle sweetness that gets infused into the ingredients.

Adjust the heat while the sugar is cooking. Sugar burns easily, so keep an eye on the sauce. If it’s darkening too fast, IMMEDIATELY turn the heat down to low.

Use a spatula to flip. The catfish will become very soft during the braising, so use a spatula to avoid breaking any flesh.

What to serve it with

Want more home cooked recipes?

This Cá Kho Tộ recipe is the TASTIEST way to slow cook fish. For such a budget-friendly cut, it’s incredibly moist and fall apart tender!

5

from

7

votes

Print

Pin

Prep Time:

25

minutes

Cook Time:

1

hour

5

minutes

Total Time:

1

hour

30

minutes

Servings:

6

Calories:

247

kcal

Author:

Jeannette

Equipment

Claypot

Ingredients

For The Marinade

650

g / 1.4 lb

fish

(preferably in steak form)

3

cloves

garlic

(finely chopped)

2

red shallot

(finely chopped)

3

chili

(optional)

2

tbsp

fish sauce

(or to taste)

1 1/2

tbsp

sugar

(or to taste)

1

tsp

chicken bouillon powder

1

tsp

pepper

1

tsp

cooking oil

(with a neutral flavor)

For The Sauce

1

US cup

coconut water

(or water)

4

tbsp

oil

3

tbsp

sugar

(or to taste)

spring onion

(finely chopped; to garnish)

Instructions

Combine the fish with the sugar, chicken bouillon powder, pepper, fish sauce and oil as well as half of the garlic and red shallots. Let it marinate for a minimum of 20 minutes.

To make the caramel, heat up a claypot on low heat and add the oil and sugar in. Let it brown and stir in the remaining aromatics for 10 seconds.

Note: Work VERY quickly with the sugar because it will burn if left on the heat for too long.

Pour in the coconut water and turn the heat up to high.

Add the fish in and let it simmer for 30 seconds, then gently flip it over to coat the sauce on the other side. Pour the remaining marinade over it.

Let the fish braise on a low-medium heat for 1 hour or until soft with the lid partially on. The sauce should be slightly thick and sticky when it’s done. If you plan to add chili, you can put it in now.

Tip: Scoop the sauce onto the fish every 15 minutes to make sure every part is covered.

Garnish with spring onions and serve immediately with hot rice!

Notes

Use coconut water. As with any Vietnamese braising recipe (like our family’s Thịt Kho), coconut water adds a subtle sweetness that gets infused into the ingredients.

Adjust the heat while the sugar is cooking. Sugar burns easily, so keep an eye on the sauce. If it’s darkening too fast, IMMEDIATELY turn the heat down to low.

Use a spatula to flip. The catfish will become very soft during the braising, so use a spatula to avoid breaking any flesh.

We prefer using brown sugar varieties like palm or raw sugar for a richer color and flavor. However, any that you have on hand will work so long as it’s adjusted to taste.

The longer you leave the chili in to cook, the spicier it will be. If you’d prefer it less spicy, put it in towards the end of the braising or just as a garnish.

Tried this recipe? Tag me TODAY!

If you recreated this authentic recipe, I’d love to see it! Tag me on Instagram at @wokandkin

Join the family!

Cá Rôi Phi Kho Tộ Ngon Nhất

Cá rôi phi kho tộ ngon nhất

Cá rô phi kho tộ ngon nhất Mình thèm những cơn mưa lướt qua ban công trước nhà, xoa dịu cái không khí oi bức, làm “hạ nhiệt” những tất cả. Mùa này, cá rô đồng là to và mập mạp hơn những thời điểm khác, thịt cá rô chắc, mà lại vẫn béo. Cá rô đồng kho tộ, một món ăn dân dã, thuần nông, là một món ăn ngon trong ngày hè.

Mùa này, cá rô đồng là to và mập mạp hơn những thời điểm khác, thịt cá rô chắc, mà lại vẫn béo. Cá rô đồng kho tộ là một món ăn ngon trong ngày hè đậm vị dân dã.

Dường như trời mấy hôm nay nóng hơn rất nhiều, máy điều hòa trong nhà chạy hết công suất, và đồng hồ điện cũng chạy hết công “sức”… có lẽ cuối tháng này túi tiền cũng sẽ hết công “sức” thôi.

Mình thèm những cơn mưa lướt qua ban công trước nhà, xoa dịu cái không khí oi bức, làm “hạ nhiệt” những tất cả. Mùa này, cá rô đồng là to và mập mạp hơn những thời điểm khác, thịt cá rô chắc, mà lại vẫn béo. Cá rô đồng kho tộ, một món ăn dân dã, thuần nông, là một món ăn ngon trong ngày hè.

Nguyên liệu :

2 con cá rô đồng

2 muỗng súp mỡ nước, hành tím, tỏi băm, gừng, bột nghệ, hành lá

Nước mắm ngon, bột nêm, đường, muối, bột ngọt

Cách làm :

– Cá rô đồng làm sạch, lấy ruột, đánh vẩy, khứa xéo mình cá.

– Gừng cắt sợi, hành tím bào mỏng.

– Cho cá rô vào thố, thêm 2 muỗng canh mỡ nước, 3 muỗng canh nước mắm ngon, 1 cà phê đường, 1 cafe bột nêm, ít muối và bột ngọt, thêm tỏi băm và hành tím bào mỏng, thêm 1 muỗng cà phê bột nghệ, vài lát gừng cắt sợi lên mặt.

– Cho thố lên bếp, lửa vừa, dùng đũa lật mặt cá qua lại nhanh tay, khi tỏi vàng thơm, đậy kín nắp, để lửa riu riu.

– Kho đến khi nước cạn sệt lại, cá chín đều hai mặt, vàng.

Cá rô đồng kho tộ ăn với cơm trắng dẻo hạt, nóng sốt, kèm dưa leo, cà chua, rau luộc, khế chua thì ngon không gì bằng.